168) MET JAEK EN NINK OP AVONTUUR LANGS DE IJZER (West-Vlaanderen)

Parkeren kan je aan de Ijzertoren (te bezoeken) te Diksmuide om deze 48 km vlakke fietsroute aan te vangen. De start is op de Markt van Diksmuide . De route maakt de lus Diksmuide-Nieuwpoort-Diksmuide met de rivier de Ijzer als leidraad. De Ijzer speelde een belangrijke rol in wereldoorlog 14-18. Hier werd het Duitse offensief gestopt met een jaren lange loopgrachtenoorlog tot gevolg.  Langs de route zijn nog meerdere restanten van deze oorlog zichtbaar met als voornaamste ” de dodengang” te Diksmuide. Ook langs de Frontzate (een oude spoorlijn) zijn nog meerdere resten van bunkers waar te nemen. Zeker ook even stilstaan bij de Belgische militaire begraafplaats te Ramskapelle.Eens in Nieuwpoort aangekomen moet het veerpont genomen worden om de weg te vervolgen die je naar het Albert 1 monument leidt met bijhorend museum. Vanaf Nieuwpoort is het een flink stuk rijden langs de Ijzer om dan af te slaan aan het Vlaams natuurreservaat Viconia Kleiputten Wanneer we even later helemaal de rivier achter ons lieten ging het via poldergebied richting terrasjes op de markt van Diksmuide. Langs deze perfect bewegwijzerde route zijn zeker voldoende  stopplaatsen om de “fietsen” even te laten rusten . (tja onze fietskes zijn niet meer van de jongste) en om een drankje of hapje te nuttigen. Er zijn stroken waar over grint moet gereden worden o.a. de volledige Frontzate maar dezen  zeer goed berijdbaar. Mocht de route te lang zijn kan deze opgesplitst worden in 2 delen. De bewegwijzering is hiervoor aanwezig. Samenvatting van deze route is een 9/10 score.

 

Laat hier je reactie achter